FOR-A

GINGA – már Magyarországon is

A japán FOR-A cég a maga broadcast ágazattal foglalkozó 200 alkalmazottjával eltörpül a gigászok, a Sony és a Panasonic mellett, de fennállásának 35 éve alatt mindig voltak olyan termékei, melyek népszerűvé váltak és elismerést arattak a televíziós szakmában. Sosem gyártották a berendezések teljes vertikumát, de például a videó mixerek területén voltak és vannak is kedvelt termékeik. De cseppet sem lebecsülendők konvertereik, SD/HD broadcast grafikai megoldásaik, virtuális stúdió rendszerük kapcsán úttörők voltak a videó és a komputergrafika összeházasításában. Cikkünkben a FOR-A mixerkínálatából ezúttal a VPS-700 videó mixert mutatjuk be olvasóinknak. 

A japán GINGA szó, magyarul Galaxist jelent, még magyarabbul Tejutat. Ezt a nevet adták a VPS-700 videó produkciós mixernek, a termék és az elnevezés kapcsolatáról nem szól a fáma. A GINGA teljesítménye okán nem mondható kicsinek, de maximális kiépítésben sem tartozik a nagyobbak közé. Közepes forrásszámú felhasználásra ajánlják  igényes felhasználók számára.
Maximum 16 I/O
Az alapkiépítésben nyolc SD-SDI bemenetű mixert legfeljebb 16 bemenetűre lehet bővíteni. Az analóg és digitális jelek keverésére alkalmas mixer mindegyik bemenete rendelkezik frame syncronizerrel (FS), ami lehetővé teszi aszinkron jelek keverhető fogadását, és a frame store funkció használatát. Alapvetően két PGM, egy PVW, egy Clean és négy AUX kimenet áll rendelkezésre, de az AUX-ok száma 16-ra bővíthető. Az utóbbiak közül az első 12 szabadon címezhető bármilyen felhasználó számára. A kimenetek száma opcionálisan nyolc SDI O/P -re és négy analóg kompozitra bővíthető.
M/E busz
A mixer egy M/E busszal dolgozik, a Program és a Preset soron kiválasztott források között lehet a képet manipulálni. Négy színgenerátor, két still store , két ún. pre-combiner és feketeszint-forrás teszi teljessé a képet. Az átmenetek között szerepel a cut, a mix, a wipe és a DVE.  A száznál is nagyobb számú wipe forma több mint elegendő, a wipe-ok élei színezhetők és pozicionálhatók tetszés szerint.
Bemeneti DVE-kártya (Pre-combiner)
A VPS-700 teljesen új koncepciójára jellemző, hogy 2D DVE funkciót adtak mindegyik bemenetnek, amivel teljesítménye egyenlővé vált egy 32-csatornás DVE-ével.  Ez azt jelenti, hogy a forrásképek helyzetét, méretét már a lánc elején meg lehet változtatni, színes borderrel lehet ellátni,  változtatni lehet az átlátszóságát. A bemeneti DVE kártya ilyen formán pre-combiner funkciót is elláthat, amennyiben az elő-effektezett bemeneteket M/E busz-, vagy kulcsjel forrásként lehet delegálni. További két kártya installálható azért, hogy az általuk manipulált kimenetek között is keverni lehessen. Ez a lehetőség a korábbi mixereknél elképzelhetetlen volt.
2,5D DVE-k
Az említett DVE- k mellett a VPS-700 hatcsatornás 2,5D DVE-k használatára is feljogosít. Az opcionális 3D warp modul az ismert effektek közül a Ripple-t, a Swirlt, a Slatst, a Page Turnt és számos mást is tud, no meg 12 ún. lighting effektet. Ha ezeket a bemeneti DVE-kkel kombinálják, az eredmény minden képzeletet felülmúlhat.
Állókép tároló (Still store) 
Bármelyik bemeneti forrás képét állóképpé lehet „fagyasztani”, melyeket az M/E busz beépített tárolójában meg lehet őrizni, és két keresztpontra, (gombra) delegálni.
Hat keyer
Alapkiépítésben hat kulcsolási lehetőség használható, közülük négy választható cut, mix, wipe és DVE átmeneteknél. A két DSK a cut és a mix funkcióban aktiv. Mindegyik kulcs funkció magába foglalja a 4:4:4 jelfeldolgozású chroma keyt is, amit maszkolni lehet wipe formákkal, él- és árnyékhatásokkal ellátni.
Bemeneti jelkorrekció (Proc Amp/Clip)
A műsorkészítő gyakorlatban előfordul, hogy a bejövő jel valamilyen okból nem megfelelő, javításra szorul. Ennél a mixernél a bemeneti jelek mindegyikén többek között szintkorrekciót és fehér vágást is lehet alkalmazni külső berendezés használata nélkül.
2RU méretű fő egység
A rack-ben elhelyezhető fő egység (main unit) magába foglalja a 16 be-  és kimenetet, az FS funkciót, a still store-t, a Proc Amp-et, a clip funkciót, a DVE-ket, a keyereket, sok egyéb mellett mindössze 2RU méretű dobozban.
Könnyű kezelhetőség
A  VPS-700 kezelőpultja se kezdő, se gyakorlott képvágónak nem okoz gondot, a PGM és PST gombsorhoz egy keverőkar tartozik, amit háromtengelyű joystick, paraméter-display és opcionális érintő képernyő egészít(het) ki. A pult könnyen áttekinthető, amit nem kis részben kis méretének és körültekintő tervezésének köszönhet. Méretére jellemző, hogy a  képünkön látható kiépítés mindössze 43 cm „hosszú”, 22,1 cm széles és 11,3 cm mély.
Egyéb kiegészítők
A számítástechnika ismert tárolóeszközeinek fogadására USB port szolgál, 96 event memory áll rendelkezésre a műsorkészítés mixer-konfigurációinak elmentésére. A  VPS-700 három soros porton keresztül editorról is vezérelhető, nyolc szabadon konfigurálható GPI-a van, és 24 tally kimenete.
A VPS-700 típusú videó mixer kisebb stúdiók és közvetítő kocsik számára nyújthat ideális megoldást. A  FOR-A termékeinek sokáig nem volt  képviselete Magyarországon, a 7-8 évvel ezelőtti viszonteladói-képviselői kapcsolataik felújításának eredménye, hogy a Pro Tech Kft. már három  VPS-700-at eladott Magyarországon.

Torma Ferenc
GINGA